Slight optimism among Somalis after the election of president Farmajo

Standard

Somalia’s former prime-minister, Mohamed Abdullahi Farmajo, remarkably won the presidential elections.

By: DAAF BORREN

Farmajo’s appointment has led to some cautious optimism among the Somalian population as it was generally expected that excessive corruption in political spheres, would keep president Mohammud in office.

mohamed_abdullahi_farmajo_landscape_crop

President Farmajo

In general, news deriving from Somalia is far from positive. The country situated in the Horn of Africa is commonly known for its droughts, famines, piracy and terror, and suffers from a state of anarchy for decades now. Numerous clans are engaged in a continuous conflict, which frequently leads to bloodshed and violent mutual rages. To make matters worse, terrorist organization Al-Shabab sets the rules for the rural areas and the radical-Islamic group regularly attacks Somalia’s capital city Mogadishu, causing many deaths with its suicide bombers.

Somalia – the perfect example of a failing state – has become hardly governable due to this excessive violence, terror and widespread corruption. As a result, elections similar to the elections we know in Europe, are far from possible. For this reason, recent ‘democratic’ elections where organized as follows:

Over the last months, over 14 thousand prominent clan members and regional leaders were asked to cast their vote on candidates for the Somalian Parliament and Senate. Almost immediately after this part of the election, the United Nations (UN) and independent observers suggested that corruption and fraud affected the democratic process significantly. Even further, a Somalian anti-corruption agency described it as ‘the most expensive elections ever held,’ wherein votes were sold for sums of 30 thousand dollars.

Somalia, the perfect example of a failing state

After this shabby process, the ‘bought’ members of Parliament (275) and similarly appointed senators were allowed to cast their vote on one of the 21 presidential candidates. On Wednesday, the 8th of February Somalia’s ‘democratic’ spectacle reached its peak in a highly-secured airplane hangar, accessible for the population through a livestream on a governmental website.

Due to the presumable sham-elections of members of Parliament and the Senate, it was expected that the re-election of sitting president Mohammud, would be a done deal. For this reason, the election of former prime-minster Farmajo was a welcome, but surprising result. Not only for the political elite, but for the entire Somalian population, which clearly preferred Farmajo over Mohammud.

President Farrago was educated in the United States and is often described as a reformer. After his election, he immediately promised to counter the excessive corruption and to end the violence and terror causing the suffering of many Somalis. Despite the disproportional wrongdoing in earlier rounds of the election, the appointment of Farmajo has resulted in a careful rush of optimism in the weak state. After more than three decades, it seems slight democratic progress has been made, which is a boost for the frequently suffering population. The newly elected president awaits a difficult task though. Aside from the current state of anarchy, the country is hit by ongoing droughts, causing a ruthless famine, possibly asking many lives. The young government and newly elected president are therefore facing a complex, if not impossible mission, to unite the highly-divided country while extreme violence, corruption and severe droughts, increasingly affect the Somalian society.

[DUTCH]

Somalische bevolking lichtelijk optimistisch na verkiezing Farmajo

Verwacht werd dat exorbitante corruptie in politieke kringen zittend president Mohammud in het zadel zou houden, maar tot ieders verbazing heeft voormalig premier Mohamed Abdullahi Farmajo de Somalische presidentsverkiezingen gewonnen. Farmajo’s benoeming leidt tot voorzichtig optimisme onder de Somalische bevolking.

Doorgaans is nieuws uit Somalië verre van positief. Het land in de hoorn van Afrika wordt meestal in één adem genoemd met termen als droogte, honger, piraterij en terreur, en verkeert al decennialang in een vorm van anarchie, waar de nationale regering maar geen grip op lijkt te krijgen. Verschillende clans liggen al tientallen jaren met elkaar overhoop en dat leidt regelmatig tot bloedige geweldsuitbarstingen waarbij veel slachtoffers vallen. Vreemd, zou je denken, want Somalië is (naast Botswana) het enige land op het Afrikaanse continent met maar één etnische groep. Tot overmaat van ramp zwaait terreurgroep Al-Shabaab in de rurale gebieden met de scepter en pleegt het radicaal-islamitisch gezelschap regelmatig aanslagen in de Somalische hoofdstad, Mogadishu.

Somalië – het schoolvoorbeeld van een falende staat – is mede door dit excessieve geweld en de losgeslagen corruptie, vrijwel onbestuurbaar geworden. Verkiezingen zoals wij ze in Europa kennen zijn hierdoor haast onmogelijk. In Somalië ging het daarom als volgt:

De afgelopen maanden zijn 14.000 prominente clanleden en regionale leiders gevraagd hun stem uit te brengen op kandidaten voor het parlement en de senaat. De Verenigde Naties (VN) en internationale waarnemers vermoeden echter dat corruptie en fraude een grote rol hebben gespeeld in deze fase van de verkiezingen. Somalische anti-corruptie onderzoekers noemen het in hun rapport zelfs ‘de duurste verkiezingen ooit’ waarbij stemmen gekocht werden voor bedragen van dertigduizend dollar.

De ‘gekochte’ parlementsleden (275) en  senatoren (54) mochten op hun beurt hun stemmen op één van de 21 presidentskandidaten. Het ‘democratische’ schouwspel had afgelopen woensdag 8 februari plaats in een zwaarbeveiligde vliegtuighangar en was live te volgen op YouTube ter bevordering van de legitimiteit.

Somalië, het schoolvoorbeeld van een falende staat

Door de vermoedelijke schijnverkiezing van parlementsleden en senatoren, lag de herverkiezing van zittend president Mohammud in de lijn der verwachtingen. Dat voormalig premier Farmajo uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam was dus een grote verrassing, niet alleen voor de politieke elite, maar ook voor de bevolking, die een duidelijke voorkeur voor hem had. Farmajo heeft een studie genoten in de Verenigde Staten en wordt gezien als een hervormer. Na zijn aanstelling heeft hij beloofd de corruptie, het geweld en de terreur in Somalië hard aan te pakken.

Ondanks de buitensporige corruptie in eerdere rondes, zorgt de verkiezing van Farmajo voor voorzichtig optimisme in het land. Voor het eerst in ruim dertig jaar lijkt er namelijk democratische vooruitgang te zijn geboekt. De nieuwe president staat echter een zware klus te wachten, want behalve de heersende anarchie, is Somalië getroffen door een enorme droogte en verwacht het Rode Kruis veel slachtoffers als er niet tijdig wordt ingegrepen. De prille regering en kersverse president staan dus voor een zware, zo niet onmogelijk missie, om het land te verenigen terwijl extreem geweld, corruptie en droogte de Somalische samenleving in hun greep hebben.

One thought on “Slight optimism among Somalis after the election of president Farmajo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s