Virunga

[DUTCH] Column: We weten niet meer wat empathie is

Standard

A column I wrote several months ago, during the siege of Aleppo, Syria.  Het stuk blijft toepasselijk, ook met betrekking tot Afrikaanse migrate en humanitaire rampen zoals hongersnood.

By: DAAF BORREN, 14 december, 2016

Terwijl we met ontelbare steunbetuigingen onze solidariteit willen tonen aan de mensen in de Syrische stad Aleppo, lijken we te zijn vergeten wat empathie is. Er bestaat namelijk een groot verschil tussen empathie en sympathie. Oftewel, tussen inleven en medeleven.

 De hashtag ‘#PrayForAleppo’ is deze weken een graag gebruikt middel om ons medeleven op sociale media te uiten. Binnenkort zal die waarschijnlijk plaats maken voor een andere hashtag die we massaal de wereld in sturen. Gelukkig kunnen we ‘#PrayFor..’ zo nu en dan ook nog afwisselen met ‘#JeSuis..’ En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Facebook ons de wonderbaarlijke mogelijkheid gegeven om een filter over onze profielfoto te plaatsen, waardoor we nog makkelijker en sneller onze steun kunnen betuigen. Of het nou Turkije, Frankrijk, België of Lebanon is, Facebook regelt de vlag.

Dit soort massahysterie hoort klaarblijkelijk bij de digitalisering en globalisering van onze samenleving. De laatste jaren lijkt het zelfs alsof dit soort digitale steunbetuigingen één van de weinige dingen zijn, waarover men het in Nederland wél eens is. We kloppen onszelf nog eens op de borst, want wat zijn we toch een goedzakken! Maar terwijl we massaal onze profielfoto ‘filteren’ en hashtags de wereld in slingeren, halen we sympathie en empathie steeds vaker door elkaar. We weten helemaal niet meer wat empathie behelst.

Vandaar deze opfrisser: Als we online onze steun aan slachtoffers van aanslagen of oorlogen etaleren, dan betuigen we ons medeleven aan hen. Oftewel, we spreken onze sympathie uit voor de slachtoffers en nabestaanden. Empathie daarentegen, is ons vermogen om ons in te leven in de situatie van een ander.

Waarom zijn we dan vergeten wat empathie is? Omdat je medeleven betuigen gewoonweg makkelijker is. Het kost tenslotte net wat meer tijd en moeite om je in te leven in de ander, dan om je medeleven te betuigen. Een sympathieke ‘PrayFor-hasthag’ delen met je online vrienden, lijkt daarom de ideale manier om jezelf zonder al te veel moeite, een goed gevoel te geven. Maar terwijl je naar je scherm zit te staren en twijfelt over de vlag die je over je virtuele gezicht heen gaat filteren, kan je jezelf ook deze vraag eens stellen: ‘Hoe zou ik me voelen in zijn of haar situatie?’ En geloof me, vaak is de situatie zo schrijnend, zoals momenteel in Aleppo, dat het onmogelijk is om je in te leven. Maar alleen al door het te proberen doe je meer dan met een hashtag.

Nog beter: Ga eens praten met die Syriër bij jou in de buurt. Vraag hem naar zijn verhaal. Wat is de exacte reden waarom hij zijn thuisland is ontvlucht? Spreek die Eritrese vrouw eens aan op straat en laat haar vertellen over haar thuisland. En hoe was het om in een gammel bootje de Middellandse Zee over te steken? Ik gebruik nu overigens vluchtelingen als voorbeeld. Maar ik had net zo goed eenzame ouderen, of gepeste kinderen kunnen noemen.

Met de kerstdagen voor de deur lijkt dit me in elk geval een goed moment om het eens te proberen. Leef je in!

3 thoughts on “[DUTCH] Column: We weten niet meer wat empathie is

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s