Diplomatic collaboration between ECOWAS-members prevents Gambian bloodshed

Standard

After several exicting and nerve-wracking weeks in western Africa, former president Yahya Jammeh, from the Gambia, eventually decided to withdraw from office. In this way, a tumultuous period, wherein Jammeh refused to accept his electoral defeat, comes to an end.

By: DAAF BORREN

It isn’t the first time the international community was surprised by actions of the Gambian dictator, who came into power through a coup twenty-two years ago. A few examples are his explicit aversion for homosexuals and self-proclaimed divinity, as well as torturing and murder of political opponents. Also, he was confident that a mixture of herbs and two bananas could cure people from AIDS and asthma, provided that it would be consumed on a Thursday. When we sum up his ridiculous imaginations, he can, without a doubt, be set in a colorful group of authoritarian leaders, suffering from the creepiest delusions.

Fortunately, the denial of the outcome of Gambia’s presidential elections, was his last convulsion. For ECOWAS, an alliance between western African states, this was the last straw. ECOWAS stands for Economic Community of West-African States, and functions as a regional organization which mainly focusses on economic cooperation and interstate trade. ECOWAS consists of twelve countries in the region and is seated in Abuja, the political capital of Nigeria. In other words, ‘the Brussels of ECOWAS.’

The moment ECOWAS noticed Jammeh refusing to accept his defeat, the alarm was sound. In ECOWAS, there is no more room for an ‘African Big Man’ (African dicator), and the twelve member states decided to join diplomatic and military forces. Soon, a strong political delegation was assembled which frequently gathered in Gambia’s neighboring country, Senegal. Led by president Buhari of Nigeria – who once placed a coup himself, but immediately organized fair elections – ECOWAS started to increasingly pressure Jammeh to withdraw from office. In the meantime, the Gambian army, consisting of an estimated 5000 soldiers, was losing its faith in the ‘divine’ dictator. Eventually, after significant military pressure and the imminent threat of an intervention, Jammeh agreed to withdraw from office and stepped on a plane to Guinee (not a member of the International Criminal Court).  Immediately thereafter, the former real estate agent and newly elected president, Adama Barrow, was sworn in at the Gambian embassy in Senegal. A possible bloodbath was prevented.

As a result, the stability in the region was preserved without bloodshed. This peaceful transition of power can be ascribed to the successful collaboration of ECOWAS. Its military operation – Recover Democracy in the Gambia – initiated without Western assistance, exposes the willingness of western African nations to banish undemocratic activities in the region. The remarkable resistance of ECOWAS can be seen as an example for many other African regions, which struggle with violent transitions of power and dictatorial oppression for many decades now.

‘The European Union can learn a few things here’

However, not only for African alliances, ECOWAS can be seen as an example. Also, the European Union (EU) can learn from the admirable operation of ECOWAS. Despite the fact that the EU is ahead on many matters, Brussels continues to struggle with military integration and diplomatic unity. Cooperation in fields like intelligence and defense, continues to be a complex issue within the EU. These sectors appear to be parts of national sovereignty which European member states don’t like to leave to Brussels. However, since Donald Trump openly doubts about the functioning and value of the NATO, operating from an ‘America first’ position, it is advisable for the European Union, to take the diplomatic and military success story of ECOWAS as an example.

[DUTCH]

Diplomatieke en militaire samenwerking ECOWAS voorkomt bloedvergieten in Gambia

Na een paar spannende weken in westelijk Afrika, heeft de Gambiaanse president Yahya Jammeh vandaag het haast onvermijdelijke besluit genomen om af te treden. Zo komt een tumultueuze periode, waarin Jammeh het verlies van de verkiezingen niet wilde erkennen, eindelijk ten einde.

Het is niet de eerste keer dat de Gambiaanse dictator, die na een staatsgreep 22 jaar met de scepter zwaaide in het land, met gefronste wenkbrauwen wordt aangekeken. Zijn nadrukkelijke afkeer van homoseksualiteit en zelfbenoemde goddelijkheid, scharen hem al geruime in een bont gezelschap van overmoedige dictators met waanideeën. Zo martelde en vermoordde hij politieke tegenstanders en was hij ervan overtuigd dat een kruidenmengsel met twee bananen aids en astma kon genezen. Althans, mits je het mengsel op een donderdag innam.

Het niet accepteren van de verkiezingsuitslag, bleek echter zijn laatste stuiptrekking. Voor ECOWAS was de maat vol. ECOWAS staat voor Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, en functioneert als een regionale alliantie die voornamelijk, de naam zegt het al, op economisch vlak samenwerkt. De organisatie bestaat uit twaalf West-Afrikaanse landen en zetelt in Abuja, de bestuurlijke hoofdstad van Nigeria.

Toen bleek dat Jammeh de verkiezingsuitslag in Gambia niet accepteerde, hebben de landen ook op diplomatiek en militair vlak de handen ineengeslagen. Al gauw werd een zware delegatie gevormd die in de afgelopen weken meermaals bijeenkwam om de situatie van Gambia te bespreken. Met president Buhari van Nigeria (die na een door hem geleidde staatsgreep, afstand deed van de macht en in 2015 democratisch werd verkozen) aan het roer van ECOWAS, werd de druk op Jammeh geleidelijk opgevoerd. Het Gambiaanse leger, bestaande uit een kleine 5000 man, zei al gauw het vertrouwen in Jammeh op. De dictator koos eieren voor zijn geld, stapte samen met de president van Guinee op het vliegtuig en vroeg asiel aan in Equatoriaal-Guinea, dat niet aangesloten is bij het Internationaal Strafhof. De democratisch verkozen makelaar Adama Barrow, werd op de Gambiaanse ambassade in Senegal ondertussen beëdigd als nieuwe president van het kleine Afrikaanse land. Zo lijkt een bloedbad te zijn voorkomen.

Dat de stabiliteit in de regio is gewaarborgd, en dat er zonder bloedvergieten een machtstransitie heeft plaatsgevonden, is een groot succes dat toe te schrijven is aan het succesvolle handelen van ECOWAS. Haar militaire operatie Herstel de Democratie in Gambia, die zonder Westerse steun werd geïnitieerd, toont aan dat de West-Afrikaanse landen ondemocratische praktijken in de regio voorgoed willen uitbannen. Het verzet van ECOWAS is daarmee een voorbeeld voor andere Afrikaanse regio’s die al decennia ‘strugglen’ met gewelddadige machtstransities en dictatoriale onderdrukking.

Maar niet alleen voor Afrikaanse allianties dient de diplomatieke en militaire samenwerking ten behoeve van de West-Afrikaanse stabiliteit, als voorbeeld. Ook de Europese Unie (EU) kan leren van het handelen van ECOWAS. Ondanks het feit dat de EU op veel vlakken ver vooruitloopt op het beleid van ECOWAS, blijft het Europese orgaan moeite hebben met militaire integratie. Samenwerking op het gebied van inlichtingen en militaire operaties blijft een heikel punt voor veel landen. Het blijkt een stukje soevereiniteit te zijn die Europese lidstaten niet graag willen afstaan aan Brussel. Maar nu Donald Trump openlijk aan de meerwaarde van de NAVO twijfelt en een beleid van ‘America-first’ lijkt te ambiëren, moet de EU misschien toch nog eens goed naar dit militaire succesverhaal van ECOWAS kijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s